Afstandsmoeders (reprise)

Afstandsmoeders is een indringend verhaal over een ontluisterende Nederlandse geschiedenis. Vanaf 1956 tot 1984 stonden zo’n 25.000 vrouwen en meisjes hun kind af. Heel veel van hen deden dat niet vrijwillig maar onder druk. Duizenden, veelal, ongehuwde zwangere vrouwen en meisjes werden ver weg van hun eigen omgeving in tehuizen gestopt en gedwongen hun kind af te staan. Met dramatische gevolgen die tot op de dag van vandaag voortduren. Gebeurde dat in ons land? Zo kort geleden? Het is bijna niet te geloven. 

Momenteel loopt er een rechtszaak in hoger beroep om de staat aansprakelijk te stellen voor het leed dat de vrouwen is aangedaan. Voor Toetssteen de reden om dit stuk nu opnieuw te spelen: wij willen dit drama invoelbaar maken. Wij baseren ons daarbij op de gebeurtenissen die in die jaren daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De voorstelling is echter onze artistieke interpretatie.

Na de première in september 2021 gaat deze succesvoorstelling nu in reprise. 

“We kunnen helemaal niet opnieuw beginnen. Welke gek heeft dat bedacht?
Mijn kind zit ergens maar ik weet niet waar ze is.”

Merel leeft al haar hele volwassen leven met een groot geheim: ze heeft haar zoon afgestaan, gedwongen door de instanties. Ze weet niet waar haar kind is. Ze weet zelfs niet hoe hij heet en wat er met hem gebeurd is. Op een dag staat Leopold voor de deur. Hij is naar haar op zoek. Zou dit haar zoon kunnen zijn? Durft Merel de confrontatie met hem aan? En vindt ze uiteindelijk het meisje terug dat vol dromen en ambities was voordat ze werd weggestopt in een tehuis voor ongehuwde moeders.

29, 30 september en 1 oktober
Het Amsterdams Theaterhuis, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54, Amsterdam

Aanvang: 20:15, op 1 oktober 14:30

Koop kaarten

Spel: Marieke Fransen, Jeninke de Jong, Haiko van der Pol, Rosan de Ruiter en Kai Vasmel
Regie: Loes van der Staak
Script: Erris van Ginkel
Techniek: Maarten Hietbrink
Productie: Haiko van der Pol en Emma Broek
Publiciteit: Linda Tordoir en Roel Steinvoorte