Afstandsmoeders

Een indringend verhaal over een ontluisterende Nederlandse geschiedenis

REPRISE OP 29, 30 september en 1 oktober 2023
“We kunnen helemaal niet opnieuw beginnen. Welke gek heeft dat bedacht?
Mijn kind zit ergens maar ik weet niet waar ze is.”

Merel leeft al haar hele volwassen met een groot geheim: ze heeft haar zoon afgestaan, gedwongen door de instanties. Ze weet niet waar haar kind is. Ze weet zelfs niet hoe hij heet en wat er met hem gebeurd is. Op een dag staat Leopold voor de deur. Hij is naar haar op zoek. Zou dit haar zoon kunnen zijn? Durft Merel de confrontatie met hem aan? En vindt ze uiteindelijk het meisje terug dat vol dromen en ambities was voordat ze werd weggestopt in een tehuis voor ongehuwde moeders.

“Het was geheim. Het borrelde en morrelde en klotste als water tegen onze dijken.
Maar nu breken de dijken door.”

Vanaf 1956 tot 1984 stonden zo’n 25.000 vrouwen en meisjes hun kind af. Heel veel van hen deden dat niet vrijwillig maar onder druk. Duizenden, veelal, ongehuwde zwangere vrouwen en meisjes werden ver weg van hun eigen omgeving in tehuizen gestopt en gedwongen hun kind af te staan. Met dramatische gevolgen die tot op de dag van vandaag voortduren. Gebeurde dat in ons land? Zo kort geleden? Het is bijna niet te geloven. Maar langzamerhand komen steeds meer verhalen naar buiten.

Momenteel loopt er een onderzoek naar afstand en adoptie in Nederland tussen 1956 en 1984. Hierin wordt de rol van instanties en overheid bij deze dramatische praktijken onderzocht. Veel afstandsouders en kinderen volgen dit onderzoek kritisch. Voor Toetssteen de reden om dit stuk nu te spelen: wij willen dit drama invoelbaar maken. Wij baseren ons daarbij op de gebeurtenissen die in die jaren daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De voorstelling is echter onze artistieke interpretatie.

Afstandsmoeders ging in premiere op 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12 september 2021.
Op 29 en 30 september en 1 oktober 2023 gaat deze voorstelling in reprise.
Het Amsterdams Theaterhuis, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54, Amsterdam

Kaarten € 16,00  Klik hier om te reserveren 

Spel: Marieke Fransen, Jeninke de Jong, Haiko van der Pol, Rosan de Ruiter en Kai Vasmel
Regie: Loes van der Staak
Script: Erris van Ginkel
Techniek: Maarten Hietbrink
Productie: Maarten Hilgerman
Publiciteit: Linda Tordoir en Marion Steen