Bodem

4In de week van de Amerikaanse presidentsverkiezingen brengt Toetssteen een persoonlijk stuk over de Irakoorlog. De half Nederlandse, half Amerikaanse schrijfster Shirley Gast groeide op in het liberale Nederland, terwijl een groot deel van haar familie behoort tot Republikeins, christelijk, patriottistisch Amerika. Bodem is een liefdevol, maar ook kritisch portret van het Amerikaanse deel van de familie vanuit het oogpunt van de jonge studente Hanna, die worstelt met haar identiteit. Het is kerst 2004. Een tsunami verwoest een groot deel van de Aziatische kust. In Irak is Saddam Hoessein nog maar net gevangengenomen. Hanna viert de feestdagen met haar Amerikaanse familie, zonder haar favoriete neef Jake die de Stars and Stripes verdedigt in Irak. De oorlog duizenden kilometers verderop is plotseling heel dichtbij en zet de familieverhoudingen onder zware spanning.

Shirley Gast bekijkt de Amerikaanse cultuur vanuit haar perspectief en heeft het lef rechts Amerika aan te vallen. Geen gemakkelijke aanval, maar een gefundeerde. Bodem is een stuk dat geen enkele Nederlander had kunnen schrijven en dat de doorsnee Amerikaan nooit zóu schrijven. Wanneer is Jake een grotere held? Als hij nooit naar Irak was gegaan? Misschien ligt pas in een lijkenzak het ware heldendom in het verschiet.

tekst: Shirley Gast | regie: Janwillem Slort | spel: Tessa Lamberts, Alex van Bergen, Pyke van Koutrik, Carolien Jilesen, Roos Schlikker, Marijke van der Velden, Erris van Ginkel
Lichtontwerp: Maarten Verheggen
Uitvoering licht en geluid: Maarten Verheggen en Martijn de la Cosine
Uitvoering kostuums: Josje Timmers
Productie: Carolien Jilesen en Miles Zant
Publiciteit: Roos Schlikker
Fotografie: Boy Hazes
Grafisch ontwerp: Moodfactory
Met dank aan: Shiri Esh-Har (vormgeving) & Jantine Kraayeveld (kostuums) voor hun advies

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Aan de Amstel Evenementen en Producties Media College Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst
en het VSB fonds.

[slideshow_deploy id=’432′]