Een traan voor Boye Bah

tumblr_l9w3sho4oN1qdlqobo1_500Het toneelstuk “Een traan voor Boye Bah” gaat over een beeldhouwster Anna die een monument maakt voor de asielzoeker, omdat ze daartoe wordt uitgenodigd door de arts Gerrit die de overlijdensakte heeft opgemaakt. De arts kan er niet mee leven dat de jongen zonder enig gedenkteken in zwarte aarde zal worden begraven… aarde die binnen een paar jaar overwoekerd zal zijn, zodat niemand meer weet dat hij daar ligt.

Anna is in eerste instantie niet zo betrokken. Het is een opdracht, zoals ze er zoveel krijgt. Maar langzaam maar zeker merkt ze dat haar opdrachtgever – de arts – ten onder gaat aan zelfverwijten en geestelijke kwellingen. De dagboeken die hij zomaar heeft meegenomen lijken een eigen leven te gaan leiden in zijn huis en in zijn praktijk. De verhalen over Kismayu, maar ook over Nederland, de gestorven jongensdromen en kinderverlangens, de treurige gang naar een onontkoombare zelfmoord brengen hem op de grens van zenuwinstorting.

Hij draagt het geheim van de dagboeken met zich mee, uit angst dat hij vervolgd zal worden omdat hij ze heeft meegenomen. Hij is nooit politiek actief geweest en hij durft de confrontatie niet aan… terwijl de dagboeken hem dwingen eindelijk uitspraken te doen over de mensonterende situatie van juist deze piepjonge asielzoekers. Anna, de beeldhouwer, zal uiteindelijk zijn gids worden om zich uit te spreken.

spel:Gerda van Roshum, Paul Adama, Roos Schlikker,
Esther Werneke, Boudewijn van Hulzen,
Aike Rots, Carolien van den Steen van Ommeren
en Peter Paul Ekker

tekst:Dick van den Heuvel

regie:Janwillem Slort | Dick van den Heuvel

muziek:Fons Merkies

vormgeving:MaartenJan Hoekstra

lichtontwerp:Maarten Verheggen, Suze Thomasz
en Gerben Breur

publiciteit:  Roos Schlikker

produktie:  Roel Steinvoorte en Gerben Breur

kleding:Josje Timmers en Sally Dyer

fotografie:  Ron Tode

scènefotografie:  Boy Hazes

met dank aan:Aan de Amstel Producties BV, Ronald Vogel, Moodfactory

speelperiode: 30 maart 2007 t/m 14 december 2007

[slideshow_deploy id=’428′]