Marijke van der Velden

MARIJKE VAN DER VELDEN 1941 – 2018

marijke van der velden

Op de dag van haar overlijden haalde Marijke vanonder haar zuurstofmasker een herinnering op. Ik begreep haar woorden niet direct, ook omdat ik het zo wonderlijk vond wat ze zei. Ze vertelde dat ze zoveel moesten denken en lachen om een scene uit de Toetssteen voorstelling Burgers Solo, waarin Dik Lam vanuit zijn doodskist – gedragen door zes mannen – overeind kwam en vrolijk begon te vertellen over zijn leven en sterven. Dus geen herinnering uit haar persoonlijk leven maar een beeld uit een toneelvoorstelling van lang geleden. Dat zegt veel over Marijke.

Ze was nuchter en tegelijk theatraal, nadenkend serieus maar kon tegelijk hilarisch uithalen met een rake observatie, kwetsbaar maar met ijzeren kern van optimisme. Ze was lief en belangstellend.

Als snel na het ontstaan van Toetssteen werd Marijke lid en speelde talloze rollen, de Zwarte Koningin in Alice, Alice, de acteercoach van Merilyn Monroe in The Misfits, een prachtige Greet Hofmans en recent nog de weduwe Rost van Tonningen. En dus ook die drie prachtige zussen in Burgers Solo. Buiten Toetsteen speelde ze samen met Linda van Dyck en Tom Jansen in Una Gior-nata Particolara; Toneelpublieksprijs! Allemaal sterke vrouwen. Dat soort rollen lagen haar goed. Op het toneel straalde ze een vanzelfsprekende kracht uit. Ze stond er en het publiek wist meteen: dat komt goed. Haar stem was daarbij diep en soepel; altijd mooi om mee te maken.

Zoals uit de aangehaalde anekdote blijkt is Marijke overleden met een glimlach op haar gezicht en in de overtuiging dat er hierboven een ‘soort van God’ op haar wacht. Dat hopen wij voor haar. Ze heeft het verdiend.

11 nov. 2018 Ger Beukenkamp