Mary, over Theater en de Dood

2Theatergroep Toetssteen speelt ‘MARY, over Theater en de Dood’, een toneelstuk van Ger Beukenkamp in de regie van Floor Maas. De voorstelling speelt in 2009. Vijf jaar na de dood van Mary Dresselhuys, die in 2004 op 97-jarige leeftijd overleed.

Ger Beukenkamp baseerde zich op een korte periode uit het leven van de hoogbejaarde actrice. “Het is niet zuiver biografisch”, licht Beukenkamp toe. “Het stuk raakt in de eerste plaats thema’s als vergankelijkheid, de onmogelijkheid om waarachtig te zijn, en de noodzaak een rol te spelen in het bestaan.” Het verhaal concentreert zich rond een niet zo gelukkig verlopen repetitieperiode aan het eind van Mary Dresselhuys’ leven.

Een beroemd acteur wordt door een ook al bekende theaterproducent naar Mary’s huis in Zuid Frankrijk gestuurd. Daar kunnen ze samen aan het toneelstuk werken dat ze het komend seizoen op de planken zullen brengen. Dat gaat helemaal mis. Mary wil het bewuste stuk niet spelen en ze heeft al een andere tekst gekozen. Als dan blijkt dat ze vol wrok zit tegen haar medespeler en tegen de ‘ver-musical-isering’ van het theater, is de ramp compleet. Ze heeft moeite met het leren van haar teksten en krijgt angsten over het zwarte gat, zoals dat aan het eind van ieders leven opdoemt. Met humor en drank als tegengif worstelen de twee acteurs zich door deze weken heen. Er wordt dat seizoen een heel andere voorstelling gespeeld dan de bedoeling was…

spel: Ineke Veenhoven, JanAd Adolfsen, Iris van der Does, Steven Helvensteijn, Frank Klijn, Jeroen Zuidwijk
tekst: Ger Beukenkamp
regie: Floor Maas
muziek: Martin van Dijk
productie: Wendelien Vinkenoog
grafische vormgeving/toneelbeeld: Peter van Bokhorst
uitvoering decor: Snoeij & Snoeij
kostuums: Sally Dyer
haarwerk/make up: Trudy Buren
lichtontwerp/uitvoering: Maarten Verheggen en Maikel Fleminks

Met dank aan: LIRA Fonds, VSBfonds, Aan de Amstel Producties en Evenementen BV, Media College Amsterdam.

[slideshow_deploy id=’491’]