Parool: De opkomst en ondergang van oud-Slotervaartdirecteur Erbudak zorgt voor meeslepend theater

Een boek en een nepdocumentaire waren er al, en nu is er dan ook een toneelstuk over de opkomst en ondergang van Aysel Erbudak, de oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis

Het verhaal van Erbudak geeft genoeg stof voor een meeslepend toneelstuk van anderhalf uur. Beeld anp
Het verhaal van Erbudak geeft genoeg stof voor een meeslepend toneelstuk van anderhalf uur.BEELD ANP

Vrijdagavond was de première van Aysel, gespeeld door theatergroep Toetssteen.

In het echt was het een fascinerend verhaal: Erbudak – flamboyante eigenares van een callcenter en parkeerwachter met een indrukwekkend strafblad – wordt protegee van een mysterieuze, vrijgezelle ontwikkelaar uit Beverwijk, de miljonair Jan Schram. Ze nemen in 2006 het noodlijdende Slotervaartziekenhuis over en zorgen voor zwarte cijfers.

Erbudak gaat als een wervelwind door de conservatieve zorgwereld en de media dragen haar op handen. Als Jan Schram overlijdt aan een slepende longziekte keren zijn familieleden zich tegen Erbudak.about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

De rechter veroordeelt haar tot het terugbetalen van miljoenen en Erbudak gaat persoonlijk failliet. De Fiod begint een strafrechtelijk onderzoek, dat na bijna drie jaar nog altijd niet is afgerond, en Erbudak verlaat Nederland.

Genoeg stof voor een meeslepend toneelstuk van anderhalf uur. Marieke Fransen zet een geloofwaardige Erbudak neer, met het lef en de bravoure die haar kenmerkten als directeur. Het script van Erris van Ginkel blijft vrij dicht bij de werkelijkheid. Waarom ook dingen verzinnen als de realiteit zo tot de verbeelding spreekt?

Regelneef
“Het is míjn ziekenhuis,” zegt Erbudak enkele keren. Zo beschouwde ze het inderdaad, maar in werkelijkheid was Schram eigenaar. Net als in het echt wordt Schram op het podium vergezeld door zijn jonge neef Pim, regelneef en financiële man. Hij en zijn vader Lex zien tandenknarsend de samenwerking aan tussen Jan Schram en Erbudak, die ze voor geen cent vertrouwen.

Een komische rol is er voor de longarts van Schram, een opportunistisch-sullig personage dat direct in de ban raakt van Erbudak. Ze laat het gebeuren, tot ze geen zin meer in hem heeft.

Na Schrams overlijden spant neef Pim de longarts voor zijn karretje en werken ze Erbudak de deur uit. Dan wreekt zich het gegeven dat ze de kinderwens van Jan Schram (‘geen liefdesbaby, maar een troonopvolger’) niet heeft vervuld.

Aan het slot wordt de longarts geëerd met een beeld waarop hij wordt aangeprezen als ‘redder van het Slotervaart’. Erbudak reageert met een hysterische lachbui.

Wie het echte verhaal niet kent, kan het grotesk vinden. Feit is dat ook nu nog in het Slotervaartziekenhuis borstbeelden staan van Erbudaks voormalige collega-directeuren, die dit eerbetoon ten deel viel nadat ze zich in de rechtszaal tegen de vrouw hadden gekeerd met wie ze jarenlang het ziekenhuis hadden gerund.

.Bas Soetenhorst4 februari 2017