Toetssteen

Theatergroep Toetssteen is een geheel onafhankelijke theatergroep die vrijwel uitsluitend nieuw, Nederlands repertoire speelt. De voorkeur gaat daarbij uit naar stukken die aansluiten bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Met een gemiddelde van twee wereldpremières per jaar biedt Toetssteen een spiegel op de samenleving, al meer dan 50 jaar lang. Volgens theaterkrant.nl is Toetssteen één van de allerbeste amateurtoneelgezelschappen van Nederland. Als één van de enige amateurgroepen krijgt Toetssteen vaak landelijke aandacht door de actualiteit van de stukken. Zo kreeg onze voorstelling De Regels van Rutte bijvoorbeeld in 2022 vier sterren in De Volkskrant.

De theatergroep die eind jaren zestig werd opgericht was al snel na de start een toevluchtsoord voor jonge toneelmakers die “iets anders” wilden. Toetssteen viel op door niet te drijven op het geïmporteerde wereldrepertoire, maar zelf toneelstukken te produceren. De groep gaf jonge schrijvers de gelegenheid niet alleen toneelstukken te schrijven maar die ook door ervaren acteurs te laten bezetten en volwaardige voorstellingen in première te laten gaan.

Toetssteen blijft zich door de jaren heen verbreden en verjongen. De groep biedt professionele structuur die nieuw talent, tot wasdom kan laten komen en is zodoende een kweekvijver voor schrijvers, acteurs en regisseurs. Zo was Toetssteen onder andere ooit een springplank voor artistiek leiders en schrijvers Ger Beukenkamp, Dick van den Heuvel, Janwillem Slort, Roos Schlikker en Erris van Ginkel (onze huidige artistiek leider). Ook vele acteurs hebben via ons hun weg in het professionele theater gevonden. Er is tijd en aandacht voor begeleiding, ontwikkeling en de realisatie van een nieuw stuk. Een stuk dat kan rekenen op de nodige aandacht van plaatselijke en landelijke media. Wij haken in op het nieuws, of creëren het.