Toetssteen

Over Theatergroep Toetssteen

Theatergroep Toetssteen is een geheel onafhankelijke theatergroep die vrijwel uitsluitend nieuw, Nederlands repertoire speelt. De voorkeur gaat daarbij uit naar stukken die aansluiten bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Met een gemiddelde van twee wereldpremières per jaar biedt Toetssteen een spiegel op de samenleving, al meer dan 40 jaar lang.

De theatergroep die eind jaren zestig werd opgericht rond de toenmalige artistiek leider Ben Aerden was al snel na de start een toevluchtsoord voor jonge toneelmakers die “iets anders” wilden. Toetssteen viel op door niet te drijven op het geïmporteerde wereldrepertoire, maar zelf toneelstukken te produceren. De groep gaf jonge schrijvers de gelegenheid niet alleen toneelstukken te schrijven maar die ook door ervaren acteurs te laten bezetten en volwaardige voorstellingen in première te laten gaan. De groep ging samenwerken met kunstopleidingen als de Rietveld-akademie, de Nederlandse Film & Televisie Akademie en de Theaterschool om op die manier niet te verstarren in het eigen circuit, maar open te staan voor nieuwe ontwikkelingen binnen het theater.

Toetssteen blijft zich door de jaren heen verbreden en verjongen. De groep biedt een zeer professionele structuur die nieuw talent, tot wasdom kan laten komen en is zodoende een kweekvijver voor schrijvers, acteurs en regisseurs.Er is tijd en aandacht voor begeleiding, ontwikkeling en de realisatie van een nieuw stuk. Een stuk dat kan rekenen op de nodige aandacht van plaatselijke en landelijke media. Wij haken in op het nieuws, of creëren het.